Domov
O muzeju
Program
V Stožicah
Dogodki
Novice
Galerije
Dogodek meseca
Ostali muzeji in njihove muzejske zbirke

Dejstvo  je, da se zbiranje dediščine zgodovine slovenskega športa ni začelo z ustanovitvijo Muzeja športa leta 2000.Tako je obstajala smučarska zbirka v Gozd Martuljku, ki je prerasla v Slovenski smučarski muzej v Tržiču, v Mojstrani pa je nastal Planinski muzej.Obstaja zasebni Muzej motociklov na Vranskem, snuje se Puchov muzej, Atletski muzej v Celju itd.

Muzeji, ki se ukvarjajo s starejšo in novejšo slovensko zgodovino že dalj časa zbirajo tudi muzejsko gradivo slovenske telesno kulturne in športne zgodovine: Narodni muzej/gradivo sokolov, zapuščina Borisa Gregorke, Rudolfa Cvetka itd), Muzej novejše zgodovine Slovenije (gradivo sokolov in orlov, gradivo posameznih športnikov kot sta nogometaš Brane Oblak in smučar Bojan Križaj), Slovenski etnografski muzej (Bloške smuči, zapuščina nogometnega vratarja Vladimirja Pogačnika), Tehniški muzej Slovenije (zbirka koles, motorjev, načrti ing.Stanka Bloudka), Koroški muzej v Slovenj Gradcu (Kolesarska zbirka Vinka Canjka), Muzej nardonee osvoboditve (Gradivo Pohorske zlate lisice, zbirka Josipa Primožiča-Toša itd), Muzej novejše zgodovine Celje (zbirka Stanka Lorgerja). Obstaja še zbirka Leona Štuklja na Univerzi v Mariboru. V Sloveniji je tudi veliko zasebnih zbirk športnega gradiva, predvsem smuči, znamk, značk, plakatov itd. Verjetno je obče znano, da ima skoraj vsak uspešni in predvsem vrhunski slovenski športnik svoj mali intimni športni muzej, kjer so zbrane zlasti njegove medalje in priznanja.

Znano je, da so pripravili že marsikatero razstavo o zgodovini slovenskega športa, kot je bila na primer tista o slovenskem olimpizmu in športu iz leta 1994, razstave o zgodovini skokov v Planici, razstave o posameznih športnih zvezah in klubih. Predvsem razstave o delovanju sokolskih in orlovskih organizacij ter društev so poleg političnih tem vsebovale tudi poglavja o športnih aktivnostih v preteklosti.

Javni zavod Muzej športa razpolaga z obširno evidenco muzejskega gradiva o zgodovini športa na terenu, ki bi ga radi v kar največji meri vključili v muzejsko zbirko.