Preskoči na vsebino

Razstava Srebrne igre 1984

V Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije (MNSZS) bo ob 40. obletnici sarajevskih zimskih olimpijskih iger na ogled razstava Srebrne igre 1984, ki je plod sodelovanja MNSZS in Muzeja športa v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije ter med drugim prikazuje vlogo Slovencev v celotnem olimpijskem dogajanju.

Razstava bo na ogled od 19. januarja do 5. maja 2024. Odprtje razstave 18. 1. 2024 ob 17.uri.

V letošnjem letu obeležujemo 40. obletnico največjega športnega dogodka, ki je bil organiziran na tleh nekdanje Jugoslavije. Pri organizaciji ter izvedbi olimpijskih iger, ki so se odvijale med 8. in 19. februarjem 1984 v Sarajevu, so aktivno sodelovali tudi Slovenci. Številni slovenski športni delavci so prevzeli ključna mesta pri pripravi tekmovališč in skrbi zanje. Nekateri so zasedli tudi vlogo glavnega trenerja  posamičnih športnih panog v takratni jugoslovanski reprezentanci, v kateri so prevladovali slovenski športniki. Olimpijske igre so se v spomin in zavest  Slovencev vpisale tudi zaradi prve zimske olimpijske medalje, ki jo je za jugoslovansko reprezentanco osvojil slovenski alpski smučar Jure Franko. Pomembno vlogo so na igrah odigrali tudi novinarji in delavci Radia Ljubljana in Televizije Ljubljana, ki so kolegom iz drugih jugoslovanskih republik pomagali športno dogajanje pričarati v domovih Slovencev.

Avtorji razstave Srebrne igre 1984 so Domen Kaučič in Andreja Zupanec Bajželj iz MNSZS ter iz naše OE Muzeja športa, kustosi dr. Tadej Curk, Maja Hakl Saje, dr. Tomaž Pavlin in dr. Aleš Šafarič. Ob razstavi bo izšel tudi istoimenski razstavni katalog.

Vljudno vabljeni!

Prizor iz zimskih olimpijskih iger Sarajevo 1984
ZOI Sarajevo 1984, Foto: Nino Mihalek, fototeka MŠ

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice