Preskoči na vsebino

Varuh športne dediščine

Razstava varuh športne dediščine na Krakovskem nasipu v Ljubljani 2023
Odprtje razstave Varuh športne dediščine. Foto MŠ

Muzej športa izvaja javno službo kot osrednji športni muzej v Sloveniji in skrbi za zbiranje, urejanje, ohranjanje, preučevanje, varovanje, razumevanje, interpretiranje in celostno predstavljanje športne dediščine. Svoje obiskovalce in javnost nagovarja k ohranjanju in varovanju športne dediščine, na način da mu svetuje pri lastnem ohranjanju ali predaji gradiva in predmetov muzeju.

Če hranite predmet ali fotografijo, ki obeležuje naše športne dosežke, nam pišite na info@muzejsporta.si ali pokličite na 01 431 83 40. Naši kustosi bodo med njimi izbrali predmete za muzejsko zbirko.

Za našo športno dediščino skrbimo s skupnimi močmi

Mnogi hranimo nam dragocene športne predmete, ki bi jih želeli ohraniti tudi za prihodnje generacije. Nekateri od teh predmetov bodo z vašo pomočjo postali del zbirk Muzeja športa, kjer bo za njihov materialni obstoj skrbela konservatorsko-restavratorska služba. Za preostale predmete v zasebni lasti oz. lasti organizacij pa privilegij skrbi pripada lastnikom ali skrbnikom predmetov, da s preventivnimi ukrepi vplivajo na dolgoživost teh predmetov. Kaj lahko postorimo vsi, ki hranimo športne predmete, da bi zmanjševali možnost poškodb in upočasnili propadanje teh predmetov? V naši rubriki vam bomo ponudili različne namige za preventivno skrb. Za začetek nas bo zanimalo, na kaj vse je potrebno biti pozoren pri hranjenju, rokovanju in premikanju predmetov. Vabimo vas, da sledite mesečnim namigom. Za uvod vam ponujamo namig za sledenje kateremu od spodnjih profilov, ki vam bodo razkrili, s čim vsem se ukvarjajo konservatorji-restavratorji.

Conservation of Cultural Heritage @britishmuseum
CCAHA (@conservationcenter)
UCLA/Getty Conservation Prgm (@uclagetty_conservation)
Conversation Conservation (@conversationconservation)

Prizor iz konserviranja papirnega nosilca
Suho čiščenje papirnega nosilca. Fototeka MŠ

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice