Preskoči na vsebino

Muzej športa ohranja snovno in nesnovno športno dediščino ter predstavlja in raziskuje slovensko športno preteklost. Skrbi za obeleževanje najbolj vidnih dosežkov in drugih mejnikov slovenskih športnikov, športnih delavcev ter drugih posameznikov kot tudi reprezentančnih in klubskih/društvenih uspehov. V skladu s slovensko zakonodajo in mednarodnimi smernicami ter priporočili izvaja javno službo kot osrednji športni muzej v Sloveniji in z zbirkami na področju športne preteklosti skrbi za zbiranje, urejanje, ohranjanje, preučevanje, varovanje, razumevanje, interpretiranje in celostno predstavljanje športne dediščine. Svoje obiskovalce in javnost nagovarja k ohranjanju in varovanju športne dediščine, na način da mu svetuje pri lastnem ohranjanju ali predaji gradiva in predmetov muzeju.

Vizija

Vizija Muzeja športa je postati vodilna državna ustanova na področju zgodovine in dediščine športa ter se uveljaviti kot referenčna točka v širšem mednarodnem okolju. S svojim delom želimo skrbeti za razvoj kulture, muzealstva in nacionalne identitete Slovenk in Slovencev.

Poslanstvo

Poslanstvo muzeja je ohranjanje, evidentiranje, zbiranje, varovanje, dokumentiranje, proučevanje, interpretiranje, predstavljanje in promocija snovne ter nesnovne slovenske športne dediščine in zgodovine športa. S tem prispevamo k razvoju slovenskega športa, saj razvijamo pozitiven odnos do športa in preteklosti, spodbujamo posameznike in skupnosti, da se odločijo za ukvarjanje s tekmovalnim in rekreativnim športom in krepimo lokalno ter nacionalno zavest. Nenazadnje skrbimo za kolektivni spomin, ki mu ne pustimo da zbledi.

Vrednote

Vrednote muzeja športa so:

  • Strokovnost
  • Demokratičnost
  • Inovativnost
  • Kakovost storitev
  • Inkluzivnost / vključevanje
  • Spoštovanje, prijaznost in odprtost med zaposlenimi in do obiskovalcev
  • Kritičnost

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice