Preskoči na vsebino

Z razstavo Muzej športa: varuh športne dediščine v ZDA

Muzej športa je v letu 2023 na panojski razstavi na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici, prikazal svoje muzejsko delo, zbiralno politiko in širino slovenske športne dediščine. Skozi izbor muzealij, ki jih hrani, obiskovalce nagovarja k ohranjanju športne dediščine, na pomen predaje gradiva in predmetov muzeju, njegovemu varovanju in vlogi Muzeja športa pri ohranjanju spomina na športne dosežke. Razstava se v letu 2024 seli v Združene države Amerika, kjer bo na pobudo Slovencev po svetu premierno na ogled od 19. februarja dalje v sklopu t.i. Clevelandskega kurentovanja v mestu Cleveland, konec meseca maja pa se seli še v Washington.

Namen gostujoče razstave je zagotavljati slovenskim izseljencem ter javnosti dostop do muzejskih predmetov in informacij, ki jih predmet nosi v sebi, ozaveščati o kulturnih vrednotah ter vzpodbujati zavedanje k ohranjanju slovenske športne dediščine.

Gostujoča razstava nazorno predstavlja izbrane športne panoge: kolesarstvo, atletiko, boks, judo, plavanje, planinstvo, avtomoto, nogomet, rokomet, odbojko, košarko, kegljanje in balinanje, umetnostno drsanje, hokej na ledu, alpsko smučanje, smučarski tek ter smučarske skoke. Skozi bogat izbor muzealij nagovarja obiskovalce k ohranjanju športne dediščine, na pomen predaje gradiva in predmetov muzeju, njegovemu varovanju in vlogi Muzeja športa pri ohranjanju spomina na športne dosežke.

Več informacij o razstavi si lahko preberete tukaj.

Razstava Varuh športne dediščine v ZDA, foto: Luka Zibelnik
Odprtje razstave v Clevelandu ZDA, foto: Luka Zibelnik

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice