Preskoči na vsebino

Miselna telovadba – lesena smučka Beka

Lesena smučka Beka, ki so jih proizvajali v športni delavnici B. Kolb. To je leta 1930 v Vižmarjah ustanovil Albin Kolb, specializirana pa je bila za izdelavo smuči, šotorov, sani in kajakov.

Kolb je s Stanetom Predaličem leta 1933 v središču Ljubljane odprl športno trgovino B. Kolb & Predalič, ki postala zelo priljubljena . Oba sta bila ne le uspešna podjetnika, temveč tudi športnika in športna funkcionarja, povezana pa tudi družinsko, saj je bila Kolbova žena Justina sestra Staneta Predaliča.

Smuči Beka so bile zelo priznane v dravi pa tudi širše, med drugim so bile z zlato medaljo kornane na mednarodni razstavi v Londonu leta 1933, kar je bilo pomembno priznanje mednarodnega značaja, ki so jo do takrat dobila le nordijska podjetja. Še eno medaljo za smuči je podjetje domov prineslo z mednarodne obrtniške razstave v Berlinu leta 1938, sicer pa je razstavljalo svoje izdelke tudi na znanem ljubljanskem velesejmu. Čeprav z le nekaj zaposlenimi, naj bi v obratu ob začetku druge svetovne vojne letno proizvedli 3.000 parov smuči.

Več v članku https://www.dlib.si/details/URN:NBN:SI:doc-A9K5HRRB ali na kratko https://zgodovinanadlani.si/sportna-delavnica-b-kolb-in-trgovina-b-kolb-predalic/

Po obilnem sneženju zadnjih dni, smo se odločili, da bomo današnjo miselno telovadbo posvetili smučanju. Smučka znamke Beko, ki jo vidite na fotografiji, in jo hrani Muzej športa, je trenutno vključena na razstavo Zbiramo, raziskujemo, obujamo: Športna dediščina in Muzej športa, ki si jo lahko ogledate v:

  1. Slovenski šolski muzej
  2. Tehniški muzej Slovenije
  3. Tržiški muzej
  4. Elan
Lesena smučka Beko
Lesena smučka Beko, foto Franci Virant

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice