Preskoči na vsebino

Muzejski utrinek – Pokal Vitranc

Prvo tekmovanje za Pokal Vitranc je potekalo v sezoni 1960/1961. Natančneje, prva tekma je bila na sporedu 4. marca 1961. To je bil veleslalom z zgolj enim tekom, ki so ga takrat, in velja še danes, označili kot izjemno zahtevnega in nevarnega. Izpeljan je bil po trasi Bukovniškega smuka (tekme na omenjenem prizorišču so potekale že vse od leta 1949), znanega tudi kot ‘harakiri z zaletom’. Drugi dan, 5. marca, je bil izpeljan še slalom. Na obeh tekmah so slavili naši severni sosednje. Veleslalomsko preizkušnjo je dobil Josef Stiegler, medtem ko je bil na slalomu najhitrejši Ernst Falch. Tekmovanja prvega Pokala Vitranc so štela za točkovanje evropskega pokala v alpskem smučanju, ki je potekalo pod okriljem Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Najvišja uvrstitev na veleslalomu je med Slovenci uspela Petru Lakoti, ko je zasedel trinajsto mesto. Na slalomu pa se je med Slovenci najvišje, kljub visoki štartni številki, uvrstil Peter Križaj, čigar nastop je v ciljni areni spremljal njegov takrat štiriletni sin Bojan. Ta je postal tudi slovenski tekmovalec z največ uvrstitvami na zmagovalni oder za Pokal Vitranc.

Najuspešnejši tekmovalec z največ zmagami za Pokal Vitranc je Avstrijec Marcel Hirscher, ki je skupaj osvojil šest zmag (dve v slalomu in štiri v veleslalomu). Z eno zmago manj si drugo mesto na večni vitranški lestvici delita Američan Ted Ligety (pet zmag v veleslalomu) in Italijan Alberto Tomba (tri zmage v slalomu in dve v veleslalomu). Kot že zapisano je najuspešnejši slovenski tekmovalec na Pokalu Vitranc Bojan Križaj, ki je na najvišji stopnički stal trikrat v slalomu in enkrat v veleslalomu.

 

Utrinek s prve veleslalomske tekme za Pokal Vitranc leta 1961. Fond Poleta, hrani Muzej športa.
Utrinek s prve veleslalomske tekme za Pokal Vitranc leta 1961. Fond Poleta, hrani Muzej športa.

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice