Preskoči na vsebino

Športni utrinek – Kratka zgodovina gorskega kolesarstva

Danes (21. marca) obeležujemo mednarodni dan gozdov, zato bomo v današnjem športnem utrinku pokukali v zgodovino športne panoge, ki je tesno povezana z gozdovi. Predstavili vam bomo kratko zgodovino gorskega kolesarstva.

Gorsko kolesarstvo ali vožnja s kolesi izven urejenih poti ni pogruntavščina včerajšnjega dne. Kot prva je kolesa za vožnjo po neurejenih ali celo neobstoječih poteh namensko uporabljala vojska ZDA, natančneje 25. pehotni kolesarski korpus, ki je namesto konjev za transport opreme uporabljal kolesa. Pisalo se je leto 1896. Deset let kasneje je prav tako ameriška vojska izpeljala krožno vožnjo s kolesi med Missoulo v Montani in nacionalnim parkom Yellowstone (okrog 380 kilometrov zračne razdalje), da bi preizkusili kolesa in njihovo trpežnost v vožnji po gorah.

Kot se rado zgodi s številnimi izumi, ki nastanejo v vojaških krogih, je tudi vožnja s kolesi izven urejenih prog kaj hitro našla navdušence med civilnim prebivalstvom. V prvem desetletju 20. stoletja je bila vožnja izven urejenih prog že del različnih kolesarskih dirk in preizkušenj tako v ZDA kot Evropi. Začelo se je tako, da so nekateri tekmovalci t. i. cestnih dirk v želji po boljši uvrstitvi izbrali bližnjice, ki so vodile po gozdnih in poljskih poteh. Manjše goljufije cestnih kolesarjev so navdušile druge kolesarje, da so za tekmovanja izbirali zgolj neurejene proge. Rojen je bil kolesarski kros, ki je uveljavljena športna disciplina še danes. Tako danes kot v njegovih začetnih dneh pa cilj krosa ni bil le postaviti najboljši čas proge, temveč preizkusiti meje lastnih in materialnih zmogljivosti. Ker je bil kolesarski kros zahteven in je od udeleženca terjal nenehno vzdrževanje telesne pripravljenosti, so ga za trening v zimskem času pričeli uporabljati tudi cestni kolesarji.

Kolesarski kros je skozi čas postajal vse bolj priljubljen pri vedno večjem številu kolesarjev, ki so s pomočjo strokovnih in obrtniških kolegov, oblikovali vse bolj trpežna in prilagojena kolesa za vožnjo izven urejenih prog. V 40-ih letih je kolesarski kros postal že tako priljubljen, da se je uveljavil kot samostojna športna panoga z lastnim svetovnim prvenstvom, ki se je odvilo leta 1950 v Parizu. Prvi svetovni prvak v kolesarskem krosu je postal francoski kolesar Jean Robic.

V poznih 60-ih in zgodnjih 70-ih je več različnih (najstniških) skupin v ZDA kolesarjenje izven urejenih prog poneslo na nov nivo. Pri tem izstopata skupina iz Marin Countyja v Kaliforniji in skupina iz Crested Butteja v Koloradu. Najstniki iz omenjenih skupin so za vožnjo po neurejenih poteh uporabljali predelana kolesa iz 30-ih in 40-ih let. Njihova predelava koles in vožnja po (neokrnjeni) naravi je pri navdušencih narave, gora in kolesarstva pustila neizbrisen pečat. Gorsko kolesarstvo kot športno rekreativna dejavnost je bilo rojeno.

V začetku 80-ih let se je pričela, tako v ZDA kot Evropi, tudi velikoserijska proizvodnja koles namenjena izključno za gorsko kolesarstvo. Posledica je bila vedno večja priljubljenost gorskega kolesarstva, s tem pa tudi želja po organiziranem tekmovanju. Prvo državno prvenstvo v ZDA, pod okriljem Kolesarske zveze ZDA (USA Cycling), za moške je bilo izpeljano leta 1984, na njem pa je zmagal Joe Murray. Dekleta so morala počakati le eno leto, da so dobila lastno državno prvenstvo. Prva prvakinja je postala Jacquie Phelan. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) v začetku ni priznavala gorskega kolesarstva kot samostojne športne panoge, zato sta bili prvi svetovni prvenstvi, ki sta potekali leta 1987 v Franciji in ZDA, neuradni. Leta 1990 je UCI končno priznala gorsko kolesarstvo in v Durangu, Kolorado je bilo izpeljano prvo uradno svetovno prvenstvo. Prvak je postal Američan Edmund (“Ned”) Overend. Dekleta so na svoje svetovno prvenstvo spet morala počakati eno leto. Prva svetovna prvakinja je postala Kanadčanka Cindy Devine. Gorsko kolesarjenje, natančneje kolesarski kros (cross-country), je olimpijska disciplina postal leta 1996, ko so poletne igre potekale v ameriški Atlanti.

Gorsko kolesarstvo, četudi z bogato tradicijo kolesarskega krosa, se kot samostojna športna panoga v Sloveniji prvič omenja v člankih iz leta 1983 in 1984 revije Avto Magazin. Leta 1999 je Andrej Dekleva ustanovil prvi gorsko kolesarski klub v Sloveniji. Istega leta je začelo izhajati tudi prvo in edino glasilo gorskega kolesarstva pri nas – BG (Bajkerski glasnik). Andrej Dekleva je bil tudi glavni organizator svetovnega pokala v spustu (downhill), ki je med leti 1999 in 2002 potekalo na mariborskem Pohorju.

Kolesarski kros v 60-ih letih 20. stoletja.
Kolesarski kros v 60-ih letih 20. stoletja. Fond Poleta, hrani Muzej športa.

 

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice