Preskoči na vsebino

Mednarodni dan muzejev – 18. maj

Na mednarodni dan muzejev, vsako leto 18. maja, muzeji in galerije širom sveta praznujemo, pripravljamo številne dogodke za obiskovalce in s tem bogatim in pisanim dogajanjem opozarjamo na pomembno družbeno vlogo naše mreže javnih odprtih in vključujočih institucij. Lansko leto se je praznovanju pridružilo več kot 37.000 muzejev v 158 državah sveta. ICOM mednarodni dan muzejev organizira od leta 1977. Vsako leto izbere temo, ki jo muzeji še posebej izpostavijo, od leta 2020 je tema izbrana izmed ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov. Letošnja izbrana tema je Muzeji za izobraževanje in raziskovanje in poudarja ključno vlogo kulturnih ustanov za zagotavljanje celostnega izobraževanja. Želimo, da muzeji na ta dan še posebej spodbujajo k bolj trajnostnemu in vključujočemu svetu. Muzeji so dinamična izobraževalna središča, ki spodbujajo radovednost, ustvarjalnost in kritično mišljenje. V letu 2024 želimo izpostaviti njihov prispevek k raziskovanju in širjenju novih idej. Muzeji so ključni prostori, v katerih se prepletajo področja od umetnosti in zgodovine do znanosti in tehnologije in oblikujejo naše razumevanje sveta. Številni strokovnjaki v naših muzejih opravljajo pomembno raziskovalno delo, izsledke teh raziskav pa muzeji širijo med ljudi s svojimi izobraževalnimi programi, ki so namenjeni mladim in odraslim, strokovnjakom in laikom.

Pridružite se nam pri raziskovanju bogatih vsebin, ki jih ponujamo muzeji, tako bomo lahko skupaj zgradili bolj informiran in vključujoč svet.

Jana Babšek, predsednica ICOM Slovenija

Muzej športa vas vabi, da nas na ta prav poseben dan med 10. in 16. uro obiščete v Slovenskem šolskem muzeju na Plečnikovem trgu 1, ogledate našo razstavo Zbiramo, raziskujemo, obujamo: športna dediščina in muzej športa.  Obenem je na ogled tudi stalna razstavo Slovenskega šolskega muzeja Šola je zakon!, za popestritev pa se lahko udeležite starih učnih ur. Ob 11h je na urniku Lepopis, ob 14h Lepo vedenje.

Vstop je prost.

Vabljeni!

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice