Preskoči na vsebino

Valvasorjeva odličja za leto 2023

V torek, 21. maja 2024, so bila v Narodni galeriji v Ljubljani podeljena Valvasorjeva odličja. Naša kustosinja Maja Hakl Saje je kot predsednica Slovenskega muzejskega društva skupaj s predsednico komisije, mag. Marjetko Balkovec Debevec, podelila Valvasorjeva odličija na področju muzejstva. Komisija je vse nominirane projekte skrbno pregledala in izbrala najboljše. Valvasorjevo nagrado za življenjsko delo sta prejela ddr. Verena Perko, muzejska svetnica ter dr. Andrej Smrekar, muzejski svetnik.

Predsednica Slovenskega muzejskega društva, Maja Hakl Saje, je v nagovoru v Narodni galeriji povedala: »Z ohranjanem snovne in nesnovne dediščine ter njenim približevanjem in predstavljanjem najširši splošni in strokovni javnosti muzeji in galerije pomembno pripomorejo k ozaveščanju, družbeni dobrobiti in pozitivnemu družbenemu razvoju. Pomembna pa so tudi njihova prizadevanja za vključevanje in mreženje z lokalnimi skupnostmi.«  Dodala je, da je bila letošnja komisija postavljena pred velik izziv, kajti na razpis je prispelo 25 nominacij za različne kategorije. Komisija je podrobno preučila prispele vloge ter odlično in odločno opravila svoje delo, za kar se jim je tudi zahvalila.

Predsednica komisije za Valvasorjeva odličja mag. Marjetka Balkovec Debevec je ob predstavitvi odličij, na dan pred mednarodnim dnevom muzejev, dejala:  “Razstavnim projektom je skupno, da iz njih veje obilo svežine, novih zamisli in inovativnih praks, seveda na osnovi dolgotrajnega in natančnega muzejskega dela.”


Nagrajenci letošnjih Valvasorjevih odličij

Najvišjo nagrado, nagrado za življenjsko delo sta letos prejela arheologinja in muzealka ddr. Verena Perko ter umetnostni zgodovinar dr Andrej Smrekar.

Valavasorjevo nagrado za enkratne dosežke so prejeli Tina Fortič Jakopič in Marko Ličina za razstavo Kruha in iger o slikarstvu Toneta Kralja med drugo svetovno vojno, avtorska skupina za razstavo Universum Plečnik: Od delavnice in mita, ter Janko Boštjančič in Andrej Gaspari za razstavo Enigma – skrivnostno zakulisje vojne.

Valvasorjev nagelj so prejeli Čivki iz preteklosti, razstava desetih slovenskih muzejev v Arheološkem muzeju Frankfurt.

Častna Valvasorjeva priznanja so prejeli: Jan Dominik Bogataj za celostno prenovo in javno dostopnost Frančiškanskega muzeja in knjižnice; Občina Brežice za celostno prenovo Vodovodnega stolpa Brežice in vzpostavitev centra za obiskovalce; Srečko Rože za sodelovanje z več slovenskimi muzeji pri ohranjanju kulturne dediščine; Lars Podkrajšek in Miha Urmaš za obsežno donacijo fotografij fotografa in fotoreporterja Marjana Garbajsa Muzeju novejše in sodobne zgodovine Slovenije; Marko Štamcar za mecenstvo v Računalniški muzej v Ljubljani.

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice