Preskoči na vsebino

Začetki slovenskega športa

Na povabilo Slovanske knjižnice smo 18. septembra 2023 v Muzeju športa pripravili predavanje Začetki slovenskega športa z dr. zgodovinskih znanosti, vodjo OE Muzeja športa in višjim kustosom Alešem Šafaričem.

Letos mineva 160 let od ustanovitve telovadnega društva Južni Sokol, ki ga lahko štejemo za začetek organizirane telesne dejavnosti Slovencev. Predstavili bomo razvoj sokolstva in orlovstva ter orisali kaj se je dogajalo s športnimi panogami na Slovenskem od konca 19. stoletja do druge svetovne vojne.

Na predavanju bodo predstavljene različne smeri razvoja organizirane telesne vadbe. Danes se je za vse uveljavil izraz šport, medtem ko v obravnavanem obdobju področje delimo na telovadbo (telesno vzgojo), planinstvo in šport. Poudarek bo na razvoju Sokola in Orla, tudi njunega medsebojnega odnosa, medtem ko bomo šport (športne panoge) orisali na krajše, s posameznimi poudarki na primeru Ljubljane. Predstavljen bo tudi Muzej športa in izražen poziv k darovanju gradiva za muzejsko zbirko.

Vabilo na predavanje Začetki slovenskega športa
Vabilo na predavanje Začetki slovenskega športa

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice