Preskoči na vsebino

od 27. 6. do 31. 12. 2024, Nordijski center Planica

Planiški olimpijski duh 1984

Šport ima v dolini pod Poncami bogato tradicijo, ki smo jo tokrat obudili v duhu zimskih olimpijskih iger v Sarajevu leta 1984. V Muzeju športa želimo z zbiranjem in razstavljanjem slovenske športne dediščine ozavestiti širšo javnost o pomenu športne dejavnosti na Slovenskem in s tem ohraniti duh in vrednote domače ter širše (športne) preteklosti.

Razstava, postavljena pred Nordijskim centrom Planica, prikazuje izbrane fotografije Nina Mihaleka, ki je na svojevrsten način ter z veliko mero osebnih vtisov v svoj objektiv ujel dogajanje in vzdušje olimpijskega Sarajeva in nekaterih športnih panog. S sprehodi po glavnem mestu Bosne in Hercegovine je ujel pravi olimpijski duh. Nino Mihalek je bil v Sarajevu vodja Sonyjeve odprave za testiranje nove kamere, poleg tega pa je imel tudi eno najvišjih akreditacij za medije.

V notranjosti centra je na ogled razstava, ki prikazuje bogato dogajanje, vtise, spomine in pripetljaje, ki so jih na »domačih« olimpijskih igrah doživljali delavci iz Planice, športniki v nordijskih panogah ter drugi fotoreporterji.

V rubriki Planiški olimpijski duh 1984 bomo tekom preostanka letošnjega leta objavljali muzejske cukrčke, ki jih nismo imeli priložnosti predstaviti v okviru razstave. Vabljeni k branju naših športnih zgodb.

Avtorji razstave

Vodja projekta: dr. Tadej Curk
Avtorja razstave: dr. Tadej Curk, dr. Aleš Šafarič (Muzej športa)
Fotografije: Nino Mihalek, Egon Kaše in Ljubo Stojanovič
Oblikovanje razstave: Mika Cimolini
Lektura in prevod: Alenka Ropret
Razstavo so omogočili: Muzej športa, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Nordijski center Planica

Ali ste tudi vi varuh športne dediščine?

Hranite predmete ali fotografije, ki obeležujejo naše športne dosežke?

Pišite nam

Želite postati prijatelj Muzeja športa?

Bodite obveščeni o dogajanju v Muzeju športa in prejmite sveže informacije o novostih in naših aktivnostih.

Prijavite se na e-novice